Novosti

Anomaloskopija

Calendar12.02.2018

Anomaloskopija (grčki: anomalos nepravilan, skopeo promatrati) jest metoda ispitivanja anomalija kolornog vida, tj. mana u raspoznavanju boja. Izvodi se na uređaju na bazi spektrofotometra (anomaloskop) metodom egalizacije (izjednačenja).
Boje se ne percipiraju isto kod svih ljudi. Daltonisti su svi oni koji imaju problema sa percipiranjem boja, a razlikujemo nekoliko vrsta daltonizma. Kao najčešći navodi se nemogućnost razlikovanja crvene i zelene boje pogotovo kod muške populacije. U velikom broju slučajeva radi se o nasljednom slučaju, a pojavljuje se kod 7 % muškaraca i 1 % žena. Zašto više kod muškaraca nego kod žena? Razlog leži u nasljednosti, a gen odgovoran za takvu situaciju nalazi se na kromosomu X. Radi se o recesivnom genu. Osobe s nedostatkom percepcije boje koje se nadovezuju na crvenu i zelenu boju, mogu imati problema s percepcijom drugih boja. Nije ispravno misliti kako ti ljudi uopće ne vide boje. Radi se samo o tome što te osobe boje doživljavaju na drugačiji način. Isto tako postoje osobe kod kojih uopće ne postoji osjetljivost na boje. U tom slučaju potrebno je puno više vremena za razlikovanje boja, što i ne čudi obzirom da im je sužena percepcija vida koja olakšava raspoznavanje. Poteškoća u razlikovanju boja, posebice crvene i zelene, nasljedan je nedostatak. Znatno su rjeđi poremećaji u žuto-plavom spektru boja, a moguće ih je također detektirati pregledom anomaloskopom.
Poremećaji u razlikovanju boja rijetko stvaraju probleme, no mogu utjecati na odabir zanimanja koje zahtijeva izvrsno raspoznavanje boja – kao što su razna zanimanja u prometnom sektoru (cestovni, pomorski i zračni promet).Moguće je da tijekom života osjetite da boje raspoznajete drugačije nego u nekim prijašnjim razdobljima, a tada treba razmotriti postojanje neke bolesti unutrašnjosti oka.