Novosti

Celijakija – više od trenda

Calendar15.05.2017

Bezglutenska prehrana je posljednjih godina vrlo popularna i puno se o njoj govori. Osim što se koristi kao učinkoviti način mršavljenja, uvriježeno je mišljenje da se radi o zdravom načinu prehrane. U tim slučajevima najčešće je u pitanju osobni izbor. No postoje ljudi koji zaista ne smiju konzumirati gluten. Taj protein koji se nalazi u žitaricama, ali i u većini konzerviranih proizvoda, vitaminima i različitim prerađevinama opasan je za ljude koji boluju od kronične bolesti celijakije.

 

 

 

S ciljem podizanja svijesti stručnjaka i javnosti o ozbiljnosti celijakije, povećanog broja dijagnosticiranih i pravilno liječenih, promicanja i unaprjeđenja zdravlja oboljelih Hrvatsko društvo za celijakiju obilježava od 15. do 21.svibnja Tjedan svjesnosti o toj bolesti.

U Društvu tvrde da se bolest, iako se radi o ozbiljnom javno zdravstvenom problemu, i danas marginalizira, a njezino karakteristično djelovanje kao okidača brojnih bolesti smatra pretjeranim.

Celijakija je kronična doživotna bolest svih organskih sustava. Unošenje glutena kod genetski predodređenih osoba u organizmu razvija oštećenje sluznice crijeva, ali i brojnih drugih organa, a konzumacija hrane koja sadrži gluten čak i u vrlo malim količinama uzrokuje kod bolesnika poremećenu imunološku reakciju.

Također, bolest ima vrlo šarenu kliničku sliku. Može se očitovati u bilo kojoj životnoj dobi, a prema zadnjim epidemiološkim podacima najviše bolesnika registrirano je u petom ili šestom desetljeću života.
Kako razlikovanje simptoma celijakije od mogućih pridruženih bolesti može biti vrlo teško, ponekad se događa da bolesnici godinama obilaze liječnike različitih struka u potrazi za uzrokom svojih tegoba. Bolest može biti i bez ikakvih simptoma te je tada nazivamo “tihom” ili  “prikrivenom”.

Simptomi celijakije mogu biti različiti i često ne ukazuju na povezanost s probavnim sustavom. U bolesnika s poremećajem funkcije crijeva moguće je relativno brzo i lako dijagnosticirati bolest. Kod odraslih su pritom češće nespecifične tegobe, ali nije isključen ni zatvor, proljevi, povraćanje, nadutost i bolovi u trbuhu.

 

 

 

No većina bolesnika u odrasloj dobi uopće nema vidljivih tegoba u probavnom sustavu nego se bolest manifestira isključivo izvancrijevnim simptomima kao što su opći simptomi umora i iscrpljenosti, psihički poremećaji, depresija, anksioznost, anemija, promjene na koži, osteoporoza, artritis, migrena, epilepsija, neuromuskulatorni poremećaji, jetreni poremećaji, spontani pobačaji, neplodnost, napuhnutost i konstipacija, malaksalost, povišeni jetreni enzimi,  kostobolja i prerane bolesti kostiju, osteopenija i osteoporoza.

Iako je celijakija kronična, bolest ima izvrsnu prognozu ako se na vrijeme dijagnosticira i započne s liječenjem striktnom, pažljivom, sveobuhvatnom bezglutenskom prehranom! Ali pripazite, zamka za otkrivanje celijakije može biti i povremeno izostavljanje glutena. U tim situacijama problem za dijagnostiku jest što se atrofija sluznice crijeva oporavi nakon uvođenja povremene bezglutenske prehrane.
Izvor: Hrvatsko društvo za celijakiju