Novosti

Djeca i tehnologija: umjerenost je ključna

Calendar14.04.2017

Suvremeno društvo postalo je nezamislivo bez malih ekrana – mobitela, računala, televizora, tableta i brojnih drugih uređaja. Koristimo ih za zabavu, edukaciju, komunikaciju, rezervaciju karata, putovanja, obavljanje poslovnih obveza i u brojne druge svrhe. Neizbježno je da zbog toga njima budu izložena i djeca.

 

 

 

Djeca i mladi uče iz ponašanja koja vide te su i oni sve više orijentirani na život s druge strane ekrana. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) djeca do dvije godine starosti ne bi uopće trebala provoditi vrijeme za ekranom, a kasnije se preporuča ograničiti vrijeme pred ekranima na najviše dva sata dnevno.

 

Djeca koja puno vremena provode pred malim ekranima imaju veći rizik od pretilosti, posebno ona djeca koja gledaju TV više od sat i pol na dan, koja imaju TV u sobi, kojima roditelji ne postavljaju pravila vezana uz gledanje televizora, te ona djeca koja kod kuće imaju više od dva TV-a. Osim toga, djeca koja su često pred ekranima obično imaju problema sa spavanjem, kao i manji interes za drugu djecu. Ona im jednostavno nisu jednako zanimljiva kao sadržaji suvremene tehnologije. Pored toga, za dječji emocionalni razvoj od velike je važnosti sadržaj kojem su izložena putem medija, s obzirom da obrasce ponašanja uče iz sadržaja kojima su izložena. Najviše je istraživana povezanost gledanja nasilnih filmova i igranja nasilnih igrica s dječjim ponašanjem. Rezultati jasno pokazuju da se djeca izložena nasilnim sadržajima ponašaju više nasilno od djece koja nisu izložena takvim sadržajima.

 

 

Također, djeca predškolske dobi osobito su osjetljiva na oglase i reklame. Kako nemaju razvijeno kritičko mišljenje, svi proizvodi koji se reklamiraju izgledaju im jako poželjno i stvaraju nerealnu sliku.