Novosti

Dr. Golem i dr. Morović za N1

Calendar04.06.2017

Gosti emisije “Novi dan” na N1 televiziji, bili su prim. dr. Ante Zvonimir Golem, drugi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore i dr. sc. Sandra Morović, medicinska ravnateljica Poliklinike Aviva koji su govorili o stanju u zdravstvu, listama čekanja i akciji “10 dana bez čekanja”.

 

Izvor: N1


Prenosimo dio intervjua:

 

 

U Hrvatskoj su duge liste čekanja, zdravstvo je u dugu, liječnici su pod pritiskom štednje, kako to komentirate?

 

Golem: Treba nekoliko stvari pojasniti, zdravstvo nema dug, postoji dug države prema zdravstvu. Točno je da postoji mjesta za racionalizaciju i smanjenje potrošnje, ono što stvara problem je stalni negativan prikaz zdravstva. Liječnici ponekad moraju zatražiti pretragu jer je pacijent zahtjeva. Kada bi se vratilo povjerenje u liječnike i sustav bi se racionalizirao.

 

Preduge liste čekanja, postojali su modeli prioritetnih lista ali je bilo slučajeva pacijenata na više lista. Bi li prioritena lista pacijenata smanjila liste?

 

Golem: To je vatrogasna mjera. Mi imamo hitne pacijente koji će uvijek dobiti pretragu i tu nema spora. Imamo listu pacijenata s malignim bolestima i one koji ipak mogu pričekati s obzirom na dijagnozu. Liste čekanja bi smanjila mjera praćenja troška po pacijentu, kada bi se usluga točno plaćala prema usluzi.

 

Tko su Vaši pacijenti? Oni kojima se ne da čekati, koji ne mogu čekati..?

 

Morović: Svi su oni naši korisnici. Ima onih koji ne žele čekati, koji si uplaćuju dodatno osiguranje, ima i onih koji žele brzo riješiti svoj problem. Ima i tvrtki koje dolaze na sistematske preglede što je pohvalno.

 

Što nudite pacijentima tijekom akcije “10 dana bez čekanja”?

 

Morović: Svaka klinika je izabrala što želi, mi imamo dermatološke male operativne zahvate, sistematske preglede i sve je popisano na našoj web stranici.

 

Ako bi se sustav oslonio na privatno zdravstvo jeste li ipak na neki način ograničeni koliko možete preuzeti na sebe?

 

Morović: To je trend koji treba dobro pripremiti, ali smo svakako za suradnju. Želimo maknuti stigmu s privatnog zdravstva i da privatni i javni zdravstveni sektor počnu surađivati na dobrobit pacijenata.

 

Golem: Liste čekanja su vezane za kapiceteta, ali i za dostupna sredstva. Proširenje kapaciteta na privatne klinike je dobro zbog opreme i prostora i zbog činjenice da u privatnom sustavu radi oko 12 tisuća zdravstvenih djelatnika koje treba uključiti. Država nema novca za nabavu velike opreme i svaka kupnja novog aparata je velika nacionalna vijest.

 

Privatne klinike kupuju novije aparate, koliko je to važno?

 

Morović: Svakako je važno, dijagnostika je bolja i brža. Tehnološki napredak svakako nosi svoje.

 

 

 

Više pogledajte na stranicama N1 televizije ovdje.