Novosti

Kirurgija sve uspješnija u rješavanju pretilosti

Calendar04.04.2017

Hrvatska je među 28 članica Europske unije na osmom mjestu po broju debelih ljudi sa zastupljenošću u populaciji od 18,7 posto, što je iznad prosjeka EU od 15,9 posto, pokazali su prošlogodišnji podaci Eurostata.

 

 

Statistika je doista zabrinjavajuća, no istovremeno suvremena  barijatrijska kirurgija (kirurgija patološke debljine), posljednjih desetak  godina pruža nekoliko dobrih kirurških operacija: želučano premoštenje (LRYGB), Sleeve resekciju želuca (LSG), zaomčavanje  želuca podesivom silikonskom vrpcom (GB), biliopankreatičnu diverziju i druge za rješavanje tog ozbiljnog problema.

 

Nakon  višegodišnje dominacije LRYGB-a u svijetu, češće se počeo koristiti LSG, odnosno kirurško „krojenje“ želuca poput uskoga, dugačkoga rukava. Popularnosti  LSG-a doprinijela je  jednostavnost  izvođenja, inicijalno dobri rezultati mršavljenja i metabolička komponenta operacije, s jakim utjecajem na liječenje šećerne bolesti tipa 2. GB je pritom izgubio na popularnosti, kako među pacijentima tako i kod barijatrijskih kirurga. Riječ je o dobro zamišljenoj operaciji koja je reverzibilna i laka je za izvođenje, a pritom kod motiviranih pacijenata spremnima na dugotrajnu borbu s kilogramima ova metoda daje odlične rezultate pri gubitku tjelesne težine.

 

 

Kada se činilo da u barijatrijskoj kirurgiji neće biti konkurentnih metoda koje bi mogle ugroziti primat dosadašnjih, dogodio se Mini Gastric Bypass (MGB) po dr. Robertu Rutledgeu koji se izvodi i u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu. Rezultati su vrlo dobri – pacijenti uspješno mršave, ne podnose slatko, a mogu jesti većinu namirnica, osobito one koje prevladavaju u mediteranskoj dijeti. Obavezni su nadoknada vitamina i minerala te redovite kirurške, endokrinološke i gastroenterološke kontrole.