Novosti

Nove tehnologije najviše pogađaju obiteljsku zajednicu

Calendar16.04.2017

Koliko ste puta danas pogledali u svoj pametni telefon, provjerili elektroničku poštu? Koliko puta dnevno pogledate jedan te isti portal tražeći najnovije vijesti? Ako je odgovor „nekoliko puta“, to na prvi pogled ne predstavlja problem. Postavimo li pitanja malo drugačije, poput: kako se osjećate ako samo jednom na dan provjerite svoju elektronički poštu, problematični su odgovori: loše, uznemireno, u blagoj panici… Različite tehnologije mogu olakšati život, ali i stvoriti ovisnost.

 

 

 

U današnje vrijeme ljudi se sve češće gube u poimanju cilja i sredstva. Nerijetko zaboravljamo da je sva ta tehnologija tu kako bi nam bila na usluzi, a ne kako bismo svoje ponašanje, socijalnu interakciju i općenito životne navike mi podredili njoj. Svaki put kada se uvodi nova tehnologija, ona mijenja našu svakodnevicu.

 

Tako u istraživanju provedenom na skoro 1300 ispitanika znanstvenici s Cambridgea zaključuju da tzv. nove tehnologije najviše pogađaju obiteljsku zajednicu, točnije međusobnu komunikaciju i privrženost, ali i kvalitetu života.

 

Pojedinac se konstantno bori uravnotežiti sve aspekte života što u konačnici dovodi do unutarnjih tenzija, konflikta i negativne interakcije s okolinom. Kako si možemo pomoći? Prvi bi koraci bili ukidanje instant obavijesti: uredite postavke tako da vam se elektronička pošta učitava samo 4 puta tijekom dana, da vam samo izvanredne vijesti stižu sa zvukovnim signalima, ukinite zvukovne signale za nepoznate kontakte, reducirajte online prisutnost na društvenim mrežama.

 

 

Ipak, nova čuda tehnologije mogu nam pomoći i u rješavanju stresa. Danas pametni uređaji mjere gotovo sve, od toga koliko koraka radimo do toga koliko dugo spavamo. Isti uređaji sami mogu prepoznati kad se nešto čudno događa, primjerice, ako se premalo krećete ili još manje spavate. Tada se pale alarmi i dolaze notifikacije koje vas potiču na zdrave životne odluke. Moramo naučiti upravljati stresom, na vrijeme prepoznati njegove štetne učinke, a tehnologiju koristiti kao sredstvo koje nam olakšava svakodnevicu.