Novosti

Prehrana onkološkog bolesnika – hrana je lijek

Calendar20.04.2017

Gubitak tjelesne mase čest je među onkološkim bolesnicima. Nerijetko je i prvi simptom koji bolesnika uputi liječniku. Nažalost, gubitak tjelesne mase u pravilu se događa tek u razdoblju napredovanja zloćudne bolesti.

 

 

 

Prema posljednjim podacima, preko 70 % onkoloških bolesnika gubi tjelesnu masu. Oko 40 – 80 % bolesnika pokazuje znakove gubitka tjelesne mase povezane s rakom. Svaki peti od tih bolesnika umire od komplikacija  nastalih zbog gubitka tjelesne mase, a ne od same osnovne bolesti. Osim toga, gubitak tjelesne i mišićne mase uvjetuje i lošije rezultate liječenja.

 

Tumorsko tkivo je metabolički aktivnije od normalnoga i stoga onkološki bolesnici imaju veće energetske potrebe od zdravih osoba. Zato onkološki bolesnik troši 100 do 1400kcal/dan više, ovisno o vrsti i veličini (masi) tumora. Sustavno onkološko liječenje gotovo uvijek uzrokuje promjene u prehrani, gubitak apetita, izmijenjen okus, miris, mučninu, povraćanje, suha usta i stomatitis, što sve na kraju vodi u pothranjenost, a neprepoznata pothranjenost u kaheksiju.

 

Tijekom onkološkog liječenja, bilo kemoterapije ili radioterapije, preporučuje se savjetovanje bolesnika o prehrani i primjena enteralne prehrane ili unos svih važnih nutrijenata sondom, kako bi se spriječio gubitak tjelesne mase, kao i rizik od prekida terapije.

 

 

Uobičajena prehrana ne može posve zaustaviti progresivni gubitak tjelesne mase. Dokazano je da enteralna prehrana obogaćena eikozapentaenskom kiselinom (EPA), djeluje na metaboličke promjene povezane s tumorom omogućujući povrat i porast tjelesne mase u onkološkog bolesnika.