dr.med. Zlatko Čačić

dr.med. Zlatko Čačić

Voditelj centra za ljiečenje proširenih vena - SB Arithera

Pitajte liječnika

Brzo djelovanje pjene na proširene vene

Calendar14.02.2018

Postoje različite metode liječenja proširenih vena, a trenutno najmodernija, najuspješnija i gotovo bezbolna metoda je UGFS – ultrazvučno vođeno uklanjanje proširenih vena pjenom. U Specijalnoj bolnici Arithera primjenjuju unaprijeđenu UGFS metodu liječenja sa poboljšanim sastavom pjene i inovacijom u njenoj pripremi i tehnici aplikacije.

 

 

Brzo djelovanje pjene na proširene vene

Od kronično proširenih vena nogu boluje oko 25-40% ženske te sve više i muške populacije, oko 30%. Razlozi tome su brojni, a ključni razlog je bolest vezivnog tkiva stijenki vena uz poremećaj funkcije venskih zalistaka. Rastući trend potpomažu i suvremeni način života: sjedenje, premala fizička aktivnost, modni trendovi…sve su to čimbenici koji utječu na porast broja oboljelih od proširenih vena. Starenje također uzrokuje pojavu slabosti stijenki vena, te njihovu manju elastičnost. Kontrakcija vena slabi i pritom se smanjuje protočnost krvi. Umjesto da teče do srca, krv se nakuplja u venama i uzrokuje njihovu proširenost.

O liječenju proširenih vena razgovarali smo s dr Zlatkom Čačićem,  prvim liječnikom u Hrvatskoj certificiranim za primjenu unaprijeđene UGFS metode koju primjenjuje u Specijalnoj bolnici Arithera, vodećoj medicinskoj instituciji za liječenje proširenih vena u regiji.

 

Dr Čačić, koji su simptomi proširenih vena i što učiniti kada se proširene vene pojave?

 

Dr Čačić: Ako proširene vene ne izazivaju simptome-bol ili edeme, moći ćete ih prepoznati po vidljivim znakovima poput promjene boje kože potkoljenica – često tamnija koža, pojavu kapilarne mreže oko gležnjeva ili češću pojavu dermatoloških problema kao što je ekcem….

Kad se pak bolni znakovi i simptomi pojave, oni uključuju: osjećaj težine u potkoljenicama; pečenje, grčenje mišića; edem – potkoljenica i gležnjeva; bol u nogama nakon dužeg kretanja, sjedenja ili stajanja; svrbež u okolini proširenih vena; pojava ulkusa – rana – najčešće u okolini gležnjeva; pojavu iznenadnih oteklina koje  ukazuju na upalu – medicinskom terminologijom – tromboflebitis.

 

Ukoliko primijetite  simptome bolesti , nikako ne oklijevajte i potražite pomoć liječnika specijalista za sebe ili svoje najbliže koji boluju od ove bolesti. Za postavljanje dijagnoze proširenih vena  potreban je pregled i ultrazvučna pretraga color dopplerom koji  jasno slikovno prikazuje vene nogu, a korištenjem takozvanog dopplerovog efekta, navedena će pretraga dijagnosticirati da li postoji refluks –povrat u nekoj i u kojoj od vena i opstrukcija – začepljenje.

 

Kako riješiti taj problem?

 

Dr Čačić: Dijagnosticirana bolest proširenih vena zahtjeva liječenje. Postoje različite metode liječenja a trenutno najmodernija, najuspješnija i gotovo bezbolna metoda je UGFS – ultrazvučno vođeno uklanjanje proširenih vena pjenom. Ovom metodom tretiraju se male safenozne vene promjera ušća do 9 mm i velike vene promjera ušća do 12 mm . Unaprijeđena UGFS metoda zahtijeva izrazito visoku manualnu spretnost liječnika te potpuno novu tehniku aplikacije kao i unaprijeđeni sastav pjene i lišava pacijenta  klasične operacije proširenih vena.

Kako se UGFS metoda provodi?

 

Dr Čačić: Sklerozacija pjenom izvodi se u ambulanti. Cilj metode je ubrizgavanjem pjene uništiti glavnu površinsku venu koja uzrokuje pojavnost  proširenih vena. Pjena djeluje trenutno što dovodi do sljepljivanja stjenki vena i variksa koje potom „nestaju“ razgrađujući se i pretvarajući u vezivno tkivo. Bolesna vena nestaje a njenu funkciju preuzimaju druge, zdrave vene. Zahvat traje maksimalno sat vremena.

 

Koja je posebnost UGFS metode?

 

dr Čačić: UGFS metoda trenutno je najmodernija metoda liječenja vena proglašena metodom izbora od strane najvećih svjetskih eksperata flebologa i predsjednika Britanskog Instituata za vene, dr. Philip Coleridge Smitha.  Proširene vene liječe se bezbolno uz izostanak rezova, modrica ili oštećenja na koži. Pacijent se nakon zahvata koji traje maksimalno sat vremena momentalno vrača svakodnevnim aktivnostima bez neželjenih izostanaka sa posla i bolovanja.

 

METODA IZBORA ZA LIJEČENJE PROŠIRENIH VENA

 

Stručnjak  za bolesti krvnih žila dr. Zlatko Čačić, spec.radiolog, subspec. intervencijske radiologije zaključuje: „Ako uzmemo u obzir da je UGFS metoda trenutno najmodernija metoda liječenja vena proglašena metodom izbora od strane najvećih svjetskih eksperata, da se prošire vene liječe  bezbolno uz izostanak rezova, modrica ili oštećenja na koži, a pacijent se neposredno nakon zahvata momentalno vrača svakodnevnim životnim aktivnostima bez neželjenih izostanaka sa posla i dugotrajnih bolovanja, zaključujemo da se radi doista o najprihvatljivijoj metodi liječenja proširenih vena. Kao liječnik sa dugogodišnjom praksom u području bolesti krvnih žila, preporučam UGFS metodu kao najsigurniju i najefikasniju za svoje pacijente.“