Poliklinika Sunce

Poliklinika Sunce

Poliklinika Sunce najveći je privatni zdravstveni sustav u našoj zemlji, koji je s radom započeo 1998. godine. Jedinstven i razgranat sustav čini sedam Poliklinika u Hrvatskoj, u Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu i Varaždinu te Poliklinika Sunce – Agram u Sarajevu.

Pitajte liječnika

Česte urinarne infekcije

Calendar08.03.2018

Savjeti Poliklinike SUNCE za pacijente s čestim infekcijama mokraćnog sustava

U svrhu prevencije ponavljanja infekcija urogenitalnog trakta, liječnici Poliklinike SUNCE pacijentima svakako preporučuju uzimanje svih propisanih antibiotika, jer se simptomi na taj način mogu smiriti već dan-dva nakon početka terapije. No, valja imati na umu da mikroorganizmi ostaju u urinu i umnožit će se ako nisu iskorijenjeni sveobuhvatnom terapijom. Pacijenticama se svakako savjetuje da se liječnicima obrate već nakon prvih simptoma upale, jer ju je znatno teže kontrolirati ako je prisutna dulje vrijeme.

 

Liječnici ističu i da je potrebno redovito mokriti, svaka dva do četiri sata, kao i mokriti neposredno nakon spolnog odnosa, jer mokrenje ispire bakterije iz uretre, sprječavajući mikroorganizme da uđu u mokraćni mjehur. Treba piti puno tekućine, najmanje osam čaša vode dnevno, što potiče mokrenje, a time i ispiranje bakterija iz urinarnog trakta. Nakon mokrenja i stolice treba obrisati genitalnu regiju od sprijeda prema natrag, kako bi se spriječio ulazak bakterija iz probavnog trakta u uretru.

 

Prilikom osobne higijene treba izbjegavati uporabu lužnatih sapuna, pjenušavih kupki, pudera i sprejeva u genitalnoj regiji, jer mogu iritirati uretru i time poticati upalu i bakterijsku infekciju. Ako su infekcije učestalije, svakako je bolje tuširanje nego kupanje. Usku odjeću treba izbjegavati jer uske hlače, primjerice, mogu uzrokovati iritaciju uretre, ali i onemogućiti prozračivanje genitalne regije. Kod prozračivanja će uvelike pomoći pamučno rublje, a sintetsko bi trebalo izbjegavati.

 

Preporučuje se redovito uzimanje vitamina C i brusnice jer zakiseljavaju urin, što dovodi do usporavanja rasta bakterija u kiselom mediju, dok brusnica uz to prevenira prianjanje bakterija za stijenku mokraćnog mjehura.

 

Više korisnih i stručnih savjeta pročitajte u rubrikama za pacijente i zajedno za zdravlje.