Mr.sc.prim. Viktor Lastrić

Mr.sc.prim. Viktor Lastrić

Specijalist kirurg - Poliklinika Dr. Lastrić

Pitajte liječnika

Hemoroidalna bolest bezbolno i učinkovito liječenje

Calendar14.02.2018

Na kraju Završnog crijeva nalazi se Analna regija – poznata „tabu zona“, gdje je smješten organ koji je sastavni dio našeg organizma i bez kojega ne funkcioniramo – HEMOROIDI. Oni učestvuju u procesu pražnjenja crijeva (defekacija) zajedno s mišićem sfinkterom čmara. Hemoroidna bolest je veoma raširena i statistički pokazatelji bilježe učestalost do 80% u civiliziranim sredinama, što nas obvezuje da informiramo naše pacijente o pogrešnim i zastarjelim stavovima struke klasičnih udžbenika.

 

HEMOROIDI SU organ u obliku 3 odvojena jastučića ispunjeni arterijskom krvi svijetle boje – i NISU PROŠIRENE VENE ! Smješteni su u dubini 3-5 cm od čmara – i NE MOGU SE VIDJETI NI PIPATI ! Obloženi su sluznicom bez osjetilnih vlakana – i NISU BOLNO OSJETLJIVI ! Uloga hemoroida je fino zatvaranja čmara koji s kružnim mišićem sfinkterom sudjeluje u kontroli i procesu pražnjenja crijeva.

 

HEMOROIDALNA BOLEST kolokvijalno samo „hemoroidi“ nastaje uvećanjem hemoroidalnih jastučića zbog otežanog toka venske krvi u toj regiji – čemu uvelike doprinosi povišeni tonus i čvrstoća mišića sfinktera. Čimbenici koji izravno utječu na razvoj oboljenja su : Nepravilna prehrana, osobito nedovoljno uzimanje tekućine, urbani način života i ograničena fizička aktivnost.

 

SIMPTOMI I TEGOBE :

 

1.  Krv u stolici ili toaletnom papiru svijetle boje – arterijska krv.
2. Peckanje i svrbež oko čmara.
3. Pojačano vlaženje rublja.
4. Osjećaj pritiska na završnom crijevu

 

LIJEČENJE:

 

Statistički promatrano samo 4% pacijenata s tegobama javi se odmah liječniku, a većina prvo potraži pomoć ljekarnika, koristi masti i čepiće, ali se u pravilu tegobe ponavljaju. Put bi trebao biti obrnut, jer će specijalista prepoznati bolest i odgovarajućim liječenjem ukloniti tegobe trajno.

 

Klasifikacija hemoroidalnog oboljenja na 4 stupnja određuje način liječenja – uz napomenu da se za prva tri stupnja primjenjuju postupci bez kirurškog zahvata. Srećom, 98% pacijenata u našoj praksi pripada ovoj skupini. Liječenje se provodi ambulantno – metodom sklerozacije čvorića s 5% fenolom ili postavljanjem gumene omče na mjesto gdje ulazi arterija u čvorić, koji nestaje a naknadno se razgradi prirodnim putem. Postupak je potpuno bezbolan i učinkovit kod 90% naših pacijenata. Stoga je preporuka javiti se specijalisti i pravovremenim jednostavnim postupkom izbjeći terminalni 4. stupanj oboljenja, jer tada se problem može riješiti samo kirurškom intervencijom.

 

Kao koristan savjet skrenuo bih pozornost na POGREŠNO VJEROVANJE DA MORAMO IMATI STOLICU SVAKI DAN ! Pogrešno je i opasno inzistirati na ovim stereotipnim navikama, jer stvaraju uvjet za razvoj hemoroidalnog oboljenja i ostalih tegoba ove regije. Istina je i normalno je da netko ima stolicu 2-3 puta dnevno – kao što je normalno da drugi imaju jednu stolicu svakih 2-3 dana. Stoga, treba poštivati normalan metabolički proces i prirodni podražaj za pražnjenje.