prim.dr.sc.Tamara Voskresensky Baričić

prim.dr.sc.Tamara Voskresensky Baričić

Specijalist pedijatrije, subspecijalist alergologije i kliničke imunologije - Poliklinika AlergoVita

Pitajte liječnika

Hiposenzibilizacija

Calendar06.03.2018

Hiposenzibilizacija ili imunoterapija alergijskih bolesti je jedino uzročno liječenje alergija. To je metoda stara više od stotinu godina, a temelji se na kontroliranom davanju onih alergena na koje osobe inače reagiraju. Terapija traje više mjeseci ili godina, što konačno rezultira tolerancijom dotičnog alergena. U kontaktu s alergenom nakon provedene imunoterapije, osoba neće dobiti alergijsku reakciju, premda neće koristiti lijekove.

 

U početku imunoterapije koristili su se koncentrati alergena koji su, pročišćeni, davani u obliku injekcija pod kožu. Taj se način liječenja zadržao  do danas, s time da se alergeni proizvode po vrlo strogim propisima i standardizirano, što dovodi do manje nuspojava prilikom primjene. Davanje terapije injekcijama nosi određeni rizik nuspojava,i stoga je terapiju potrebno davati u ordinaciji liječnika alergologa koji ima iskustva u rješavanju mogućih reakcija.

 

Osim imunoterapije davane injekcijama, razvijeni su i  proizvodi koji se mogu davati pod jezik u obliku kapi ili u tabletama. Ti su oblici znatno prihvatljiviji pacijentu, primjenjuju se samostalno kod kuće, a nuspojave koje uslijede pacijent prema naputku alergologa rješava samostalno.