Mag.med.biochem. Hana Breyer Priselac

Mag.med.biochem. Hana Breyer Priselac

Specijalist medicinske biokemije - Ravnateljica Poliklinike Breyer

Pitajte liječnika

Krvni testovi koji pomažu kod utvrđivanja rizika za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti

Calendar15.02.2018

Sumnjate li na probleme u krvožilnom sustavu ili imate preko 50 godina laboratorijskim testovima možete provjeriti da li su Vaše brige neopravdane ili pak trebate napraviti promjene u načinu života i smanjiti rizike.

 

 

MASNOĆE

 

Masnoće kao što je npr. kolesterol neophodan je sastojak krvi, odnosno ljudskog tijela, od njih su građeni spolni hormoni pa bez kolesterola ne bi bilo testosterona, estrogena ali ni žućnih soli koje  pomažu kod probave masnoća. Kolesterol je važan sastojak staničnih membrana i zaista je neophodan za život. Tijekom procesa probave masnoće se apsorbiraju kroz crijevnu sluznicu i ulaze u krvotok. Krv je tekućina, pa u njoj masnoće ne mogu otopljene plivati do mjesta gdje su potrebne (sjetite se kuglica masti u mlijeku!). Kako bi masnoće ipak mogle putovati, moraju se vezati na proteine (lipoproteine) te tako postati hidrofilne čestice, koje onda mogu doći do ciljnog organa. Baš o odnosu masnoća i proteina u takvim česticama ovisi učinak na organizam. Tako se kuglice s puno proteina i malo kolesterola zovu HDL-kolesterol, a one s malo proteina i puno kolesterola LDL-kolesterol. LDL-kolesterol je oblik koji ulazi u periferne stanice, gdje je kolesterol neophodan, no ujedno, on je jedan od uzroka ateroskleroze krvnih žila. Naime, u plakovima se nalazi puno neupotrebljenog LDL-kolesterola, naročito u oksidiranom obliku gdje potiče daljnu upalu i povisuje rizik za aterosklerozu. LDL kolesterol je stog nazvan „loš“ kolesterol. S druge strane, HDL kolesterol reagira s receptorima na jetrenim stanicama i tako pomaže uklanjanju viška masnoća iz cirkulacije s periferije u jetru. Ukupne pak masnoće čine sve kolesterolske frakcije, pa je poželjno jednostavnim laboratorijskim testom saznati spadate li u rizičnu skupinu za oboljenje od bolesti krvožilnog sustava, a što je najvažnije – ovaj rizik možete smanjiti pravilnom prehranom. Opisano je bar pet glavnih apolipoproteina koji su označeni slovima od A do E. Glavni apolipoprotein (prenosnik) HDL-kolesterola je apolipoprotein A (Apo A). Apo A1 ima ulogu uklanjanja prekomjernog kolesterola iz tkiva dok je osnovna je uloga Apo B isporuka kolesterola u tkiva. Mjerenje Apo A1 i Apo B često se koristi za kategoriziranje bolesnika s genetskim poremecajem koji vodi do niske koncentracije HDL kolesterola.

 

BILJEZI UPALE

 

CRP je protein čija je povišena vrijednost direktno povezana s upalnim procesima u organizmu, najčešće se određuje kad je potrebno razlučiti uzrok povišene temperature ili razlikovati virusnu od bakterijske infekcije. Pretraga hsCRP (high –sensitivity CRP) razvijena je posebno za provjeru kardiovaskularnog rizika jer se ateroskleroza može gledati i kao patološki upalni proces i tako se kod osoba s povišenim rizikom za aterosklerozu nalazi trajno povišen hsCRP. Fibrinogen je protein koji je integralni dio sustava zgrušavanja krvi; biti će povišen kod osoba s povečanim rizikom za bolesti krvnih žila.

 

METABOLIZAM GLUKOZE

 

Povišene vrijednosti glukoze u krvi utječu i na krvne žile, a prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), cak 8,5% odrasle populacije ima povišene vrijednosti glukoze natašte (ako se kao kriterij uzima vrijednost veća ili jednaka od 7 mmol/L). Pretraga HbA1c prati vrijednosti glukoze tijekom predhodna tri mjeseca i može pomoci ako se želi vidjeti kako se te vrijednosti kreću kroz duže vrijeme.

 

KONTROLA RADA BUBREGA

 

Bolesti kao što je šećerna bolest, ateroskleroza ili bolesti bubrega najčešće su međusobno povezane. Metabolički sindrom je zajedničko ime za ovu (lošu) kombinaciju. Bubrezi su ovdje jako bitni – putem bubrega reguliramo elektrolite i krvni tlak, a također proizvode i hormone neophodne u metabolizmu kalcija i za dozrijevanje eritrocita. Funkciju bubrega možemo kontrolirati biljezima iz krvi: mjerenjem vrijednosti ureje, urata i kreatinina.

 

HOMOCISTEIN I VITAMINI B SKUPINE

 

Homocistein je aminokiselina koju svi imamo u krvi i koja je normalan produkt metabolizma. Povišene vrijednosti homocisteina djeluju proupalno na krvne žile i povećavaju rizik nastanka plakova. Poznato je da neke osobe imaju mutaciju u metabolizmu homocisteina te su kod njih ove vrijednosti kronično povišene. Vitamini B skupine, kao što su folati ili pak vitamin B12 neophodni su u razgradnji homocisteina i uzimanje suplemenata pomaže u smanjenju ovog rizika. Za ove, a i druge biokemijske ili pak mikrobiološke pretrage obratite se timu vrhunskih stručnjaka Poliklinike Breyer.