Poliklinika Sunce

Poliklinika Sunce

Poliklinika Sunce najveći je privatni zdravstveni sustav u našoj zemlji, koji je s radom započeo 1998. godine. Jedinstven i razgranat sustav čini sedam Poliklinika u Hrvatskoj, u Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu i Varaždinu te Poliklinika Sunce – Agram u Sarajevu.

Pitajte liječnika

Osteoporoza

Calendar08.03.2018

Osteoporoza je bolest koju karakteriziraju smanjenje koštane mase i poremećaj strukture kosti, što rezultira manjom čvrstoćom i elastičnosti kostiju, kao i povećanom mogućnošću prijeloma. Najčešća mjesta prijeloma kod osteoporoze su kukovi, kralješci i donji dio podlaktice, što znatno smanjuje kvalitetu života. Najveći broj slučajeva bilježi se kod žena u postmenopauzi, kod kojih je upravo osteoporoza jedan od najčešćih uzroka pobolijevanja, invalidnosti, pa čak i smrtnosti.

 

 

Češće obolijevaju žene i stariji od 65 godina, a ostali čimbenici rizika za nastanak osteoporoze su prethodni prijelomi u odrasloj dobi, neadekvatna prehrana, pušenje, konzumacija alkohola, nedovoljna tjelesna aktivnost, kronične bolesti i konzumiranje nekih lijekova.

 

Najadekvatnija pretraga za dijagnozu osteoporoze je mjerenje gustoće kosti DXA denzitometrijom, koju ponajprije trebaju učiniti žene u postmenopauzi mlađe od 65 godina koje imaju jedan ili više čimbenika rizika, ali i žene starije od 65 godina, zatim žene u postmenopauzi s prijelomima i one s dugotrajnim izostankom menstruacije. Pretraga se preporučuje i odraslima s osteoporotičnim frakturama koji boluju od određenih bolesti, uzimaju lijekove povezane s gubitkom koštane mase, zatim muškarcima s kliničkom sumnjom na osteoporozu, anamnezom prijeloma nakon minimalne traume, kao i muškarcima stariji od 70 godina.

 

Unatoč tome što postoji velik broj lijekova za tretiranje osteoporoze, prevencija bi morala biti temelj u borbi protiv ove bolesti, a u populaciji bi trebalo razvijati svijest o čimbenicima rizika za njezin nastanak.

 

Više korisnih i stručnih savjeta pročitajte u rubrikama za pacijente i zajedno za zdravlje.