Poliklinika Sunce

Poliklinika Sunce

Poliklinika Sunce najveći je privatni zdravstveni sustav u našoj zemlji, koji je s radom započeo 1998. godine. Jedinstven i razgranat sustav čini sedam Poliklinika u Hrvatskoj, u Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu i Varaždinu te Poliklinika Sunce – Agram u Sarajevu.

Pitajte liječnika

Preventivni pregledi dojki ultrazvukom, mamografijom i magnetskom rezonancijom

Calendar08.03.2018

Svake se godine bilježi sve veći broj žena oboljelih od raka dojke, čak i u mlađim dobnim skupinama. Rak dojke na prvom je mjestu po broju oboljelih od malignih bolesti i u svijetu i kod nas. Ipak, ako se otkrije na vrijeme, u velikom je postotku izlječiv.

 

 

Neki od rizičnih faktora su prekomjerna tjelesna težina, nepravilna prehrana, pušenje, prekomjeran unos alkohola, sjedilački način života, dugotrajna uporaba oralne kontracepcije, kao i hormonsko nadomjesno liječenje. Pod povećanim su rizikom žene čije su bliske srodnice obolijevale, zatim one kod kojih je uslijedila rana menarha i kasna menopauza te žene koje nisu rađale.

 

Svaka bi žena trebala usvojiti naviku samopregleda dojki jednom mjesečno nakon mjesečnice, kada su dojke najmanje bolne i napete. U slučaju bilo kakve sumnje, treba obaviti pregled ultrazvukom (UZV) ili mamografiju. U Poliklinici SUNCE koristi se najsuvremenija dijagnostička oprema. UZV dojki je dijagnostička pretraga namijenjena mlađim dobnim skupinama, a nakon 40. godine provodi se kao nadopuna mamografiji ili kao samostalna pretraga. Svaka bi žena trebala obaviti prvi UZV dojki kad napuni 20 godina života. Preventivni UZV pregled dojki trebalo bi obaviti jednom godišnje bez obzira na to ima li pacijentica smetnje ili ne. UZV pregled prikazuje sve anatomske strukture dojke te otkriva brojne promjene, od dobroćudnih cista, upalnih promjena, dobroćudnih tumora pa do sumnjivih tvorbi za koje je potrebna daljnja dijagnostička obrada, ali i tvorbi koje nedvojbeno ukazuju na rak dojke.

 

Mamografija je radiološka metoda snimanja dojki mamografom na čijim se snimkama prikazuju sve anatomske strukture dojke s puno detalja, promjena na koži, masnom tkivu, žljezdanom tkivu, prsnim mišićima i pazušnim jamama.

 

Snimaju se obje dojke u dvije projekcije. Prva ili bazična mamografija savjetuje se u četrdesetoj godini, a nakon toga u dvogodišnjim ili jednogodišnjim intervalima.

 

U dijagnostici dojke važno mjesto zauzima novija metoda pregleda dojki magnetskom rezonancijom   (MR) koja je indicirana kod žena sa silikonskim umetcima, kod dijagnosticiranih karcinoma dojke preoperativno, za praćenje učinka kemoterapije, kod žena s pozitivnom mutacijom gena BRCA 1 i BRCA 2, a u zadnje vrijeme i kod vrlo gustih dojki kada su i mamografija i UZV dojki insuficijentni. MR dojki indiciran je i kod žena koje su zračene u predjelu prsnog koša zbog nekoga drugoga malignog procesa.

 

Više korisnih i stručnih savjeta pročitajte u rubrikama za pacijente i zajedno za zdravlje.