prim.dr. Miroslav Ratančić

prim.dr. Miroslav Ratančić

Specijalist kirurg - Poliklinika Dr. Lastrić

Pitajte liječnika

Proktološki pregled

Calendar19.02.2018

Svrbež, peckanje, krvarenje i bolovi su vrlo česte tegobe koje se javljaju u završnom crijevu. Navedene tegobe upućuju na hemoroidalnu bolest zbog čega se pacijenti ne rijetko odlučuju na liječenje mastima i čepićima koji mogu dovesti do pogrešnog liječenje i zanemarivanja prave bolesti.

 

 

 

Stoga se preporuča obratiti liječniku specijalisti kompletan proktološki pregled koji se sastoji od sljedećeg:

 

  • Vanjska inspekcija
  • Digitorektalni pregled
  • Rektoskopija
  • Proktoskopija

 

VANJSKA INSPEKCIJA znači vizualni pregled čmara i okoline.

Na taj način možemo steći uvid u postojanje kožnih nabora /Mariske/, kožne promjene /Eczema/, postojanje otvora iz kojeg curi sadržaj /Fistula ani/ i ostalo.

 

DIGITOREKTALNI PREGLED

To je pregled prstom analnog kanala kojim se ocjeni tonus, i čvrstoća mišića koji kanal drži trajno zatvorenim /M. sfincter ani int/, kao pregled prostate kod muškaraca.

 

REKTOSKOPIJA

Ovim pregledom možemo dijagnosticirati promjene na sluznici debelog crijeva koje mogu biti dobroćudne ali i zloćudne. Važno je obratiti pozornost da se 80% malignih promjena debelog crijeva nalaze na kraju debelog crijeva, što je dostupno rektoskopiji.

 

PROKTOSKOPIJA

Kompletan proktološki pregled završava se proktoskopijom koja pomaže u točnoj dijagnozi oboljenja završnog crijeva, a također i kod svih postupaka liječenja analne regije.

 

Treba napomenuti da za pregled nije potrebna priprema i da je potpuno bezbolan.

 

Nakon kompletnog proktološkog pregleda i razgovora s liječnikom u Poliklinici dr Lastrić i razgovoru s liječnikom postavi se točna i pouzdana dijagnoza i preporuči najučinkovitiji način liječenja , najviših standarda i kvalitete.