dr. med. Krešimir Čandrlić

dr. med. Krešimir Čandrlić

Kirurg - Poliklinika Lege artis

Pitajte liječnika

Radiofrekvencijsko uklanjanje madeža

Calendar01.02.2018

Vrsta radiokirurgije, poznata kao radiofrekvencija ili kirurgija radiovalovima, temelji se na rezanju tkiva pomoću visokofrekventne izmjenične struje. U Poliklinici Lege Artis koriste Ellman Acu Sect radiofrekventni kirurški aparat koji njihovim doktorima pruža izvrsnu kiruršku kontrolu, preciznost i svestranost.

 

Tretman radiofrekvencijom na našem tkivu rezultira hemostazom (zaustavljanjem krvarenja) bez da se tkivo dodatno ozljeđuje. Dodatno, nema opasnosti niti šoka koje izazivaju opekline.

 

“Osnovne karakteristika operacija, tretman i zahvat u našoj poliklinici su: minimalna invazivnost,  brzina, bezbolnost, bez vremena potrebnog za oporavak, vraćanje dnevnim aktivnostima ODMAH. “ kaže dr.med. Jasenka Čandrlić, vlasnica poliklinike.

 

Uklanjanje madeža i ostalih benignih promjena – najpopularniji tretman metodom radiofrekvencije

Za benigne izrasline često se koristi i kirurška metoda koja često ostavlja minimalno vidljiv uzdužni ožiljak. Kod Ellman radiofrekvencije uklanja se promjena na koži, i to nakon lokalne anestezije koja se ubrizgava veoma tankom iglom ispod same izrasline. Odmah nakon tretmana na mjestu izrasline pojavljuje se rana na koži koja ne krvari, iste veličine kao i uklonjena izraslina. Potom se formira krasta, a nakon 7-10 dana i  svježi sloj kože koji se kroz vrijeme ponovno bojom stopi s okolnom kožom.

 

Nakon uklanjanja madeža metodom radiofrekvencije madež je moguće poslati na PHD (patohistološku) analizu gdje se utvrdi je li promjena benigna.

 

 

Prednosti Ellman radiofrekvecije:

 

  • Minimalna oštećenja okolne kože
  • Bez ožiljaka
  • Nema krvarenja
  • Bez boli nakon primjene lokalnog anestetika
  • Bez vremena potrebnog za oporavak
  • Vraćanje dnevnim aktivnostima ODMAH

 

Nakon tretmana radiofrekvencijom potrebno je pravilno viditi brigu o tretiranom području sve dok se boja tog dijela tijela ne izjednači s bojom ostatka kože. Njega nakon zahvata je relativno jednostavna. Klijentima se preporučuje određena krema za svakodnevno nanošenje na tretiranu promjenu, dok se flaster obično koristi tokom prvog dana te nakon toga samo noću u narednih nekoliko dana.