Prim.dr. Tihomir Perić

Prim.dr. Tihomir Perić

Specijalist kirurg - Poliklinika Dr. Lastrić

Pitajte liječnika

Sklerozacija kapilara

Calendar16.02.2018

Kapilare su najsitnije venske žilice  koje se nalaze u površinskom sloju kože u epidermu, tamno plave boje i izgledaju kao paukova mreža.

 

Uzrok nastanka do danas  nije u cijelosti  poznat i za osobe ženskog spola su veoma ozbiljan kozmetički problem.

 

Struka je odavno pokušavala riješiti problem primjenom elektrokoagulacije, krioterapijom, otopinom kuhinjske soli, ali te metode danas imaju samo povijesnu vrijednost.

 

 

Danas postoje dvije standardne metode liječenje proširenih kapilara :

 

– Sklerozacija

– Laserski tretman

 

Fototermoliza laserom je skupa metoda, koja je na početku ulijevala nadu, ali nije ispunila očekivanja. Zanimljivo je utoliko, što učinak lasera kod kapilara na licu daje zadovoljavajuće rezultate.

 

SKLEROZACIJA je puno učinkovitija metoda i postala je standard liječenja proširenih kapilara na svim meridijanima.

 

POSTUPAK je potpuno  bezbolan i izvodi se ambulatno najtanjom iglicom. Injicira se 0,5 % otopina POLIDOKANOL-a, koja kemijskom reakcijom izaziva upalu zida kapilare, zatvori se i postane  nefunkcionalna. Kapilare se trenutno izgube, ali i vrlo brzo ponovo pojave, pa je potrebno  ponoviti tretman 3-4 puta u razmaku od tjedan dana.

 

Nakon sklerozacije kapilara treba izbjegavati 4 do 6 tjedana UV zračenje (sunce, solarij), tople kupke i svaki izvor topline. Stoga se tretman proširenih kapilara izbjegava tijekom ljetnih mjeseci.

 

Važno je skrenuti pozornost pacijentima da ne postoji 100% učinkovitost liječenja proširenih kapilara, što je razumljivo ako znamo da nije poznat točan mehanizam nastanka.

 

Stoga je naša preporuka započeti liječenje proširenih kapilara čim prije jer je to jedini način držati ih trajno pod kontrolom!