Novosti

Gostovanje dr. Goluže na N1 televiziji

Calendar28.05.2017

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža bio je gost emisije Točka na tjedan u kojem je s novinarkom i urednicom Natašom Božić razgovarao o stanju u hrvatskom zdravstvu i akciji Hrvatske liječničke komore ’10 dana bez čekanja’.

 

 

 

Izvor: N1

 

 

Liste čekanja u Hrvatskoj su jako duge, kako ih riješiti?

“Da bi se riješio problem liste čekanja za to nije dovoljna jedna mjera već čitav koloplet mjera, treba napraviti neke iskorake”.

 

Govori se o popisu dijagnositičkih pregleda pacijenata prema priorietima, je li to izvedio?

“Je, to smo i mi u Komori predložili. Liječnici bi predložili pacijente koji bi se našli na toj listi. Ali prioritetni pacijenti uvijek imaju prednost. No, treba to riješiti i informatički jer se mnogi pacijenti nalaze na popisima više bolnica i onda je to automatski veći broj pacijenata i pretraga”.

 

Govori se i o prekomjernom slanju pacijenata na dijagnostičke pretrage

“Ne upućujemo kada već znamo dijagnozu, već kada sumnjamo na nešto. Liječnici se boje da će nešto propustiti učiniti pa onda propisuju dijagnostičke preglede”.

 

Pacijenti se često žale a ne mogu dobiti recepte, štedi li se na uštrp pacijenata?

“Trebamo biti svjesni vremena u kojem živimo, u ‘Google’ vremenu u kojem pacijenti dolaze s djagnozom i popisom lijekova i kada to ne dobiju onda s tim izlaze u medijima”.

 

Akcija “10 dana bez čekanja” kako bi se smanjile liste čekanja, može li njih tako smanjiti?

“Održiv zdravstveni sustav je sinergija javnog i privatnog zdravstvenog sustava. Kada govorimo o dugu u zdravstvu – zdravstvo ne duguje ništa, ono isporučuje uslugu koju država ne može platiti jer država nije organizirala sustav da bude učinkovit i funkcionalno održiv. Kroz ovu akciju nećemo riješiti liste čekanja, ali ih želimo smanjiti. U Hrvatskoj imamo problem posljedica privatizacije 90-ih godina i kada kažete privatno to je stigmatizirano. Akcijom želimo destigmatizirati privatne zdravstvene usluge koje su kvalitetne”.

 

Više na stranicama N1 Televizije!