Novosti

Struka protiv zabluda o cijepljenju

Calendar23.03.2017

Stručnjaci tvrde: cjepivo ne uzrokuje autizam i ne testira se na djeci, a zbog neprocijepljenosti neke se stare bolesti ponovno pojavljuju

 

Dok antivakcinacijski pokret jača diljem svijeta, te se bilježi pad procijepljenosti među djecom, što je prošle godine dovelo i do epidemije ospica u pojedinim europskim zemljama, hrvatski medicinski stručnjaci su morali reagirati. Zato su Hrvatska liječnička komora i Hrvatski zavod za javno zdravstvo tijekom Svjetskog tjedna cijepljenja davali stručne osvrte na zablude o cijepljenju.

 

 

 

Među najčešćim zabludama je ona da je autizam direktno povezan s cijepljenjem, tj. da se javlja kod djece kao posljedica cijepljenja.

 

„Tvrdnja da je pojava autizma direktno povezna s cijepljenjem odavno je odbačena zahvaljujući brojnim istraživanjima na velikom broju cijepljene i necijepljene djece u kojima se uspoređivala učestalost pojave autizma u te dvije skupine. Rezultati spomenutih istraživanja, provedenih tijekom posljednjih dvadesetak godina, pokazuju da se autizam podjednako često javlja  u cijepljene i necijepljene djece.  Da je cijepljenje uistinu uzrok autizma, tada bi autizam bio značajno češći kod cijepljene djece, a to nije slučaj“, tvrde stručnjaci. Još jedna česta zabluda koji protivnici imunizacije ističu je ta da se na djeci u Hrvatskoj testiraju cjepiva.

 

 

„Nije točno. Sva cjepiva koja su u upotrebi u Hrvatskoj su prošla potrebna klinička ispitivanja, registrirana su, a prije nego su ušla u upotrebu u Hrvatskoj korištena su godinama u brojnim zemljama Europe i ostatka svijeta i još uvijek su u upotrebi. Znanstvena istraživanja djelotvornosti i reaktogenosti cjepiva se provode u kliničkim ispitivanjima prije registracije cjepiva i uvjet su za registraciju i puštanje cjepiva u promet“, tvrde medicinski stručnjaci.