Dr. Mirna Munitić

Dr. Mirna Munitić

Specijalist stomatološke protetike - Poliklinika Bagatin

Pitajte liječnika

Što su keramičke krunice i kada ih koristimo?

Calendar14.02.2018

Briga o vašim zubima nije važna samo zbog oralnog zdravlja. Ako želite napredovati u životu, zdrav i lijep osmijeh može biti vaša najvažnija imovina, odnosno, najbolja investicija. Je li zdrav osmijeh doista ključan za vaš uspjeh? Može zvučati malo pretenciozno, ali doista ima nešto u tome. Osim što je dobro oralno zdravlje povezano s nižim rizikom od pojedinih bolesti poput bolesti srca, ono danas ima veliki utjecaj i na vaše raspoloženje, karijeru i odnose.

No, što ako niste raspoloženi za osmijeh, skrivate ga i izbjegavate zbog neke estetske problematike na zubima? Bilo da su vam zubi oštećeni ili jednostavno ne izgledaju lijepo, možda je vrijeme da razmislite o izradi mostova i keramičkih krunica u svrhu novog i prirodnog izgleda. U nastavku donosimo sve što trebate znati o njima.

 

Po čemu su današnje keramičke krunice tako posebne?

Napredak tehnologije materijala u posljednjih 20 godina je potpuno promijenio mogućnosti i estetske kriterije suvremene stomatologije. Dok je sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća potpuna zlatna krunica bila standard, primjenom keramike (porculana) započela je era estetike i oponašanja prirodne boje zuba. Keramičke krunice i ljuskice predstavljaju danas najviši nivo moderne stomatologije te su u zadnjih nekoliko godina postale standard u vidu estetskih protetskih rješenja.

Zbog čega su keramičke krunice najbolje rješenje?

Keramičke krunice (ili u žargonu porculanski zubi, porculanske navlake) u dentalnoj protetici danas su zlatni standard zbog niza dobrih svojstava koje drugi materijali nisu zadovoljavali. Keramika se odlikuje velikom tvrdoćom, velikom čvrstoćom, podnosi visoke temperaturne promjene, otporna je na kemijske utjecaje, koroziju, i najvažnije, biokompatibilna je, ne uzrokuje alergije i estetski maksimalno oponaša izgled pravog zuba. Postoji nekoliko vrsta keramičkih krunica:  metal-keramičke i potpuno keramičke krunice.

Kako izgleda proces postavljanja keramičkih krunica?

U Poliklinici Bagatin sve započinje s dizajniranjem osmijeha u suradnji s klijentima (Smile Design). Ova metoda podrazumijeva kompjuterski prikaz budućih zubi na osnovu fotografija i modela postojećih zubi. U proces ste potpuno uključeni, počevši od izražavanja želja do analize predviđenog rješenja. Ovaj način znači kompletnu vizualizaciju procesa čime dobivate mogućnost procijeniti jeste li zadovoljni s formom, veličinom i bojom budućih zubi.

Prije

 

 

Poslije

 

Kada se bruse i oblikuju zubi?

Na prvom dolasku zubi se izbruse i oblikuju. Nakon oblikovanja, uzima se otisak na temelju kojega se u laboratoriju oblikuje odgovarajuća krunica, pazeći da boja odgovara okolnim zubima. Dok se ne postavi trajna krunica, izrađuje se privremena koja će zaštiti pripremljeni zub. Prije postavljanja, provjerava se odgovara li vam pripremljena krunica bojom i oblikom. Nakon provjere, trajno se cementira, a zatim se dodatno ispoliraju rubovi krunice čime se dobiva nevidljivi spoj sa zubom.

Kolika je trajnost keramičkih krunica?

Trajnost keramičkih krunica najviše ovisi o oralnoj higijeni. Ispravno održavanje u skladu s naputcima stomatologa i redovni kontrolni pregledi svakako će doprinijeti dugoj i uspješnoj trajnosti krunica.