Dr. Mirna Munitić

Dr. Mirna Munitić

Specijalist stomatološke protetike - Poliklinika Bagatin

Pitajte liječnika

Koliko je stomatologija napredovala

Calendar23.05.2017

U stomatologiji se posljednjih godina odvija digitalna revolucija koja omogućuje novu razinu liječenja. Ono uz pomoć naprednih i sofisticiranih sustava postaje preciznije i jednostavnije. Bijela plomba svojedobno je bila revolucionarna promjena, no ono s čime se danas susrećemo kod ‘zubara’ sve više nalikuje na znanstvenu fantastiku i svemirski brod. I to sve samo s jednim ciljem – kako bi se pacijentima pružila najbolja moguća usluga uz očuvanje zdravlja njihovih zuba.

 

 

Najnovija dostignuća i inovacije odnose se na korištenje lasera u liječenju, digitalne rendgenske snimke, izradu nadomjestaka u svega nekoliko minuta i to unutar same ordinacije, uzimanje zagriza pomoću (čarobnog) štapića, stomatološke stolice koje se vrte za 360 stupnjeva i uključuju masažu, kao i sam razvoj softvera koji vas, pacijenta, povezuje s bilo kojom ordinacijom u svijetu.

 

Lasersko liječenje

 

Laseri se u stomatologiji koriste kao nadopuna standardnim stomatološkim zahvatima, a u nekim terapijama i potpuno zamjenjuju tradicionalni pristup. Ako imate strah od stomatološke bušilice, onda je terapija laserom idealno rješenje za vas. Pružaju nježniju i manje invazivnu terapiju, štede zubno tkivo, a ujedno pružaju i bezbolniji tretman (smanjena upotreba anestetika), dok samo liječenje traje kraće uz brži i ugodniji oporavak. A najvažnije je da nema onog neugodnog zvuka. Laserima se danas može liječiti karijes, izbjeljivati zubi, a velika je pomoć i u terapiji gingivitisa i parodontitisa.

 

 

 

 

Digitalno skeniranje čeljusti

 

Za određivanje pravilnog zagriza pacijenata, umjesto nekadašnjih artikulacijskih listića, danas koristimo sofisticirani t-scan uređaj američkog proizvođača Tekscan. Zagrizom u foliju uređaj točno u postotcima registrira gdje pacijent grize jače, a gdje slabije. Daje preciznu informaciju doktoru olakšavajući mu usklađivanje zagriza, a samim time i preciznije provođenje terapije čime se i osigurava dugotrajnost novih keramičkih krunica ili mostova.

 

 

 

Protetski nadomjesci poput spomenutih krunica, mostova i ljuskica danas doživljavaju najveću revoluciju. Naime, mogu biti izrađeni u svega nekoliko minuta što za vas znači da novi osmijeh možete dobiti u jednom danu. Nisu više potrebni brojni dolasci u ordinaciju, čekanje od nekoliko dana, zvanje laboratorija, kao ni klasično uzimanje otisaka. Za najbolji 3D prikaz vaših zuba u Poliklinici Bagatin koristimo intraoralni skener svjetski poznatog proizvođača Planmeca, koji ujedno služi i kod izrade protetskih nadomjestaka. Skeniranjem zuba dobiva se njihova vrlo precizna snimka, a traje svega nekoliko minuta, vrlo je ugodno za pacijenta i potpuno bezopasno.

 

 

Novi zub u jednom posjetu

 

Nakon što napravimo digitalni snimak zuba, pristupamo dizajniranju nadomjestka koji se potom šalje na izradu. Postupak je izrazito brz i omogućuje izradu jedne krunice u 20-ak minuta zahvaljujući sustavu CAD/CAM. Upravo ova sinergija novih tehnologija omogućava pacijentima da u samo jednom posjetu Poliklinici dobiju potpuno novi zub. Usporedbe radi, za isti taj proces prije je bilo potrebno nekoliko dana. Sken čeljusti, također, se može poslati i u laboratorij ili bilo koju drugu ordinaciju u svijetu.

 

 

 

Jedinstveni softver

 

Zahvaljujući jedinstvenom Planmeca sustavu koji koristimo, svi su naši dentalni uređaji međusobno povezani što pacijentima omogućava novo iskustvo usluge, a nama doktorima pomaže da budemo još bolji, brži i precizniji.