Dr. Jolanda Kanižaj-Rajković

Dr. Jolanda Kanižaj-Rajković

Specijalist dermatovenerologije - Poliklinika Bagatin

Pitajte liječnika

Pregledavate li svoje madeže? Prepoznajte melanom na vrijeme!

Calendar26.05.2017

Proučavanju bora u ogledalu posvećujemo puno veću pažnju nego pregledavanju madeža. Stoga ne čudi porast broja oboljelih od melanoma. Veći rizik od nastanka melanoma imaju osobe svijetle puti, svijetlih očiju i kose, osobe koje lako i brzo izgore na suncu, osobe koje su često i intenzivno bile izložene ultraljubičastim sunčevim zrakama, osobito ako su zadobile jake opeklina od sunca u djetinjstvu i mladosti, oni koji se izlažu djelovanju UV zraka u solarijima, osobe s velikim brojem madeža ili s tzv. displastičnim (već promijenjenim) madežima, osobe koje su prethodno liječene od melanoma ili karcinoma kože te krvni srodnici oboljelih od melanoma. Svaka promjena madeža – potencijalna je opasnost.

 

 

Gotovo svaka osoba ima nekoliko madeža, a njihovo pojavljivanje određeno je tipom kože, naslijeđem te vanjskim uzrocima, od kojih UV zračenje dokazano ima velik utjecaj. Najvažnija činjenica vezana uz madeže je uzročno-posljedična povezanost s melanomom, teškim oblikom tumora kože, koji u 40 posto slučajeva nastaje u samom madežu ili njegovoj neposrednoj okolini. Istraživanja potvrđuju da su pojedini tipovi madeža skloni promjenama i prelasku u zloćudan oblik. Maligni melanom brzo se širi i metastazira, tako da pravodobno otkrivanje i primjerena terapija daju veće šanse za preživljavanje. Drugim riječima, ako se dijagnosticira i kirurški odstrani u ranoj fazi, melanom je izlječiva bolest.

 

U Poliklinici Bagatin madeže pregledavamo digitalnim dermatoskopom, što je pouzdana metoda u dijagnostici madeža. Digitalna dermatoskopija omogućava praćenje sumnjivih madeža koji se mijenjaju tijekom vremena. Prilikom svakog pregleda, fotografije se pohranjuju i uspoređuju s prethodnima, a u slučaju pojave određenih promjena u promatranoj leziji, postavlja se indikacija za njeno uklanjanje. Osobito je značajna metoda praćenja kod osoba s povišenim rizikom za nastanak melanoma.

 

 

 

Pregled madeža

 

Od metoda uklanjanja madeža koristimo nekoliko metoda, uz klasično kirurško uklanjanje. Radi se o uklanjanju Erbium laserom ili Ellman radiofrekvencijom, a dermatolozi će vas savjetovati o najpogodnijoj metodi za vas.

 

Estetski rezultat nakon kirurškog uklanjanja je vrlo bitan. Cilj je postići što manji ožiljak koji će biti vrlo malo vidljiv. Ako se ozbiljno pristupi uklanjanju madeža te se poštuju pravila struke, za očekivati je odličan krajnji ishod na obostrano zadovoljstvo.

 

Lasersko uklanjanje je najjednostavnija metoda za uklanjanje madeža i ostalih kožnih promjena. U većini slučajeva nije potrebna anestezija. Uključuje upotrebu laserskog svjetla čiji se snop usmjerava izravno u madež kako bi ga zagrijalo i potom uništilo. Bezbolno je, ne zahtjeva rezanje, niti šavove na koži. Također, kod laserskog uklanjanja madeža manja je vjerojatnost da će nastati ožiljci kao kod drugih tehnika uklanjanja. Važno je napomenuti da se prilikom laserskog tretmana kožna promjena odstranjuje u cijelosti na mikroskopskoj razini te ne postoji mogućnost da se tretirano tkivo pošalje patologu na analizu za postavljanje definitivne dijagnoze.

 

 

Kod Ellman radiofrekvencije uklanja se samo promjena na koži, i to nakon lokalne anestezije koja se ubrizgava veoma tankom iglom ispod same izrasline. Odmah nakon tretmana na mjestu izrasline pojavljuje se rana na koži koja ne krvari, iste veličine kao i uklonjena izraslina. Potom se formira krasta, a nakon 7-10 dana i  svježi sloj kože koji se kroz vrijeme ponovno bojom stopi s okolnom kožom. Nakon uklanjanja madeža metodom radiofrekvencije madež je moguće poslati na PHD (patohistološku) analizu gdje se utvrdi je li promjena benigna.