Poliklinika Sunce

Poliklinika Sunce

Poliklinika Sunce najveći je privatni zdravstveni sustav u našoj zemlji, koji je s radom započeo 1998. godine. Jedinstven i razgranat sustav čini sedam Poliklinika u Hrvatskoj, u Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu i Varaždinu te Poliklinika Sunce – Agram u Sarajevu.

Pitajte liječnika

Pregledi madeža pomažu u ranoj prevenciji melanoma

Calendar09.03.2018

Madeži su dobroćudne promjene na koži koje predstavljaju nakupine pigmentnih stanica melanocita, čiji se broj povećava s dobi i izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Iz madeža je moguća i zloćudna transformacija u melanom, maligni zloćudni tumor pigmentiranih stanica kože – melanocita, koji je ujedno i najzloćudniji tumor kože.

 

 

Stoga su pregledi i rano otkrivanje melanoma od izuzetne važnosti. Ako se otkrije u ranom stadiju, melanom se može uspješno liječiti s vrlo dobrom prognozom.

 

 

Liječnici skreću pozornost na čestu zabludu da nije potrebno ići na preglede madeža ako se ne vide promjene na koži poput boli i krvarenja.

 

Pacijentima sugeriraju i samopreglede jednom mjesečno po ABCDE pravilu, odnosno akronimu od engleskih naziva A – asimetrija, B – border / rubovi, C – color / boja, D – dijametar / promjer, koji se koristi za promatranje i praćenje madeža. No, iako su takvi pregledi korisni, ipak nisu dovoljni i važno je dolaziti na dermatološke preglede madeža.

 

Dermatolozi u Poliklinici SUNCE madeže na koži pregledavaju pomoću dermatoskopije, neinvazivne dijagnostičke metode koja omogućuje povećanje od 10 do 40 puta te vizualizaciju struktura madeža koje nisu vidljive golim okom.

 

Kod osoba s velikim brojem displastičnih madeža ili onih s povišenim rizikom od razvoja  melanoma, kao i osoba koje su operirale melanom, savjetuje se napraviti digitalnu dermatoskopiju koja omogućuje i fotopraćenje sumnjivih promjena te digitalnu pohranu slika i usporedbu u određenim vremenskim intervalima koje odredi dermatolog.

Pregledi madeža, kao i praćenje najsuvremenijim digitalnim dermatoskopom te njihovo operativno uklanjanje, usluge su koje pruža Poliklinika SUNCE.

 

Više korisnih i stručnih savjeta pročitajte u rubrikama za pacijente i zajedno za zdravlje .