Ante Barišić, dr. med.

Ante Barišić, dr. med.

Specijalist oftamologije - Klinika Svjetlost

Pitajte liječnika

Riješite se i mrene i dioptrije istodobno

Calendar14.02.2018

Operacija mrene najčešća je operacija u oftalmologiji tijekom koje se naša prirodna, zamućena leća zamijeni umjetnom lećom koja pacijentima vraća dobar vid. Kod operacije mrene u sustavu javnog zdravstva moguće je ugraditi samo monofokalne tj. standardne leće koje zahtijevaju obvezno nošenje naočala za blizinu te eventualno za daljinu, ovisno o astigmatizmu (zakrivljenosti rožnice). Multifokalne ili leće s proširenim rasponom vida ugrađuju se tijekom operacije mrene, ali i kod osoba koje poslije četrdesete godine žele biti neovisni o naočalama ili lećama.

Za osobe koje nemaju mrene, a stariji su od 40 godina i žele se riješiti dioptrije, potpuna neovisnost o naočalama ili kontaktnim lećama može se postići samo ugradnjom multifokalnih leća ili intraokularne leća s proširenim rasponom vida. Starosna ili čitalačka dioptrija (prezbiopija) je neizbježna posljedica starenja, a javlja se zbog toga što naša prirodna leća s godinama postaje sve tvrđa i mišić koji je zadužen za njezino savijanje (i fokusiranje vida na blizinu) sve teže obavlja svoju funkciju.

Operacija je brza i bezbolna

Operativni postupak je brz, siguran, bezbolan i učinkovit. Traje desetak minuta po oku uz lokalnu kapljičnu anesteziju i osoba nakon zahvata ide kući. Pacijentima koji se odluče na ugradnju intraokularne leće zbog korekcije dioptrije najčešće se isti dan operiraju oba oka kako bi oporavak i prilagodba na novu leću bili što brži.

Prednosti multifokalnih i leća s proširenim rasponom vida

U odnosu na standardne monofokalne leće, multifokalne ili leće s proširenim rasponom vida omogućuju zahvaljujući svom dizajnu omogućuju pacijentima da bez naočala čitaju knjige, novine ili poruke na mobitelu, rade na računalu, briju se ili šminkaju, gledaju televiziju, voze automobil, bave se sportom i slično.

Klinika Svjetlost započela je s ugradnjom multifokalnih leća još 2004. godine, a 2014. uvela započela je i s ugradnjom nove, revolucionarne Symfony leće s proširenim rasponom vida. Prethodno je Klinika Svjetlost prošla zahtjevni proces certifikacije, a nakon što je zadovoljila visoke europske standarde bila je jedna od 14 europskih očnih klinika koje su započele s ugradnjom Symfony leće u sklopu europske multicentrične studije.

Specijalni dizajn te leće zaslužan je za prelamanje svjetla koje produžuje fokus oka, što rezultira proširenim rasponom vida, uključujući daljinu, srednju udaljenost i blizinu.

Zahvaljujući akromatskoj tehnologiji pružaju bolju kontrastnu osjetljivost i kvalitetu slike u odnosu na dosadašnje multifokalne leće, a vidne smetnje nakon operacije, kao što su blještanje svjetla, svjetlosni krugovi pri noćnoj vožnji i osjećaj blijede slike, znatno su manje izražene. Također, pacijenti koji imaju manji stupanj slabovidnosti ili blaži oblik bolesti žute pjege mogu biti kandidati za rješavanje naočala uz pomoć ove leće.

Operateri Klinike Svjetlost u Hrvatskoj godišnje obave oko 2000 operacija mrene, od čega su čak 30% ugrađenih leća multifokalne leće ili leće s proširenim rasponom vida. Takav udio ovih leća svrstava Kliniku Svjetlost u vodeće europske klinike po iskustvu ugradnje ovih leća uz koje je moguće imati vid neovisan o naočalama bez obzira na dob.