Mr.sc.prim. Viktor Lastrić

Mr.sc.prim. Viktor Lastrić

Specijalist kirurg - Poliklinika Dr. Lastrić

Pitajte liječnika

Suvremeni tretman proširenih vena

Calendar13.02.2018

Kultura življenja nažalost još uvijek je takva da se na Proširene vene gleda prvenstveno kao estetski problem. Stoga je važno upozoriti da neliječene proširene vene neminovno uzrokuju ozbiljne i iznimno opasne komplikacije, koje svakako želimo izbjeći.

Teškoće nastaju kada se pacijenti trebaju odlučiti o načinu liječenja – jer su nerijetko  zbunjeni velikim izborom metoda, koje se nalaze na internetu i drugim medijima. Stoga mi je cilj informirati pacijente o temeljnim pitanjima na ovu temu.

Za razumijevanje SUVREMENOG TRETMANA korisno je osvrnuti se ukratko na povijest. Prvu operaciju vena izveo je Dr Babcock početkom 20 stoljeća, točnije 1907 godine, koja postaje standard liječenja proširenih vena do 80-ih godina i otkrića Doppler sonografije i novih saznanja. Tada Klasična operacija ustupa mjesto Suvremenoj operaciji, koja se izvodi u specijalnoj lokalnoj Tumescenija anesteziji i vrlo brzo stekla je povjerenje pacijenata višestrukim pogodnostima. Poliklinika dr Lastrić prva izvodi Suvremenu operaciju kod osnivanja i od tada obavila je preko 6.000 uspješnih zahvata.

Razvoj tehnologije i nove spoznaje u zadnja 2 desetljeća omogućili su nove – Endovenozne metode liječenja proširenih vena, u javnosti poznata primjena lasera, sklerozacija pjenom i druge. Temeljni cilj je bio – ne vaditi Glavnu venu, što je za pacijente ugodnije i oporavak je kraći. Nedostatak je ograničeno indikacijsko područje samo za blaže oblike proširenih vena i učestalost recidiva je veća, odnosno češće se pojave ponovo.

Osim lasera i sklerozacije pjenom Poliklinika dr Lastrić prva i jedina koristi suvremeni uređaj za VODENU PARU s povišenim tlakom, koja je sigurnija i ugodnija u odnosu na ostale endovenozne metode.

SUVREMENI TRETMAN  razvijen je u velikim Centrima za vene temeljem pravila u medicinskoj praksi –  „ Ako postoji više različitih metoda liječenja bilo kojeg oboljenja tada niti jedna ne zadovoljava u cijelosti, jer pojedinačno svaka ima prednosti ali i nedostatke“!

To govori, da bi bilo idealno koristiti u jednom zahvatu sve dostupne metode i spojiti ih u jednu cjelinu, imajući na umu samo njihove prednosti. Ovako Integrirani postupak Poliklinika dr Lastrić primjenjuje već 2 godine s odličnim rezultatima.

Koncept našeg tretmana proširenih vena individualno je skrojen za svakog pacijenta i zajedno s njim kreiramo zahvat s ciljem odabira najprikladnije kombinacije. Nakon razgovora s liječnikom, pregleda i Doppler vena donosimo odluku uvažavajući njihove želje i očekivanja, ali prije svega i objektivni nalaz nakon pregleda. Nije problem ukloniti najveće, niti najmanje vene, nerijetko bez ijednog reza uz odlične estetske rezultate. To nam omogućuju suvremena oprema, stalna edukacija i iskustvo. Tretman bez reza dopušta da se pacijenti mogu tuširati već sutradan, a zahvat se može obaviti u svako doba godine, istovremeno na obje noge. Postupak je potpuno je bezbolan, a oporavak jednostavan bez otoka, krvnog podlijeva i znatno je skraćen.

Suvremeni tretman proširenih vena – integrirani postupak dugoročno je budućnost rješavanja problema proširenih vena, što  potvrđuju i rezultati zadovoljnih pacijenata – a to je naš ultimativni cilj !

Mr.sc.Prim.Viktor Lastrić