Poliklinika Sunce

Poliklinika Sunce

Poliklinika Sunce najveći je privatni zdravstveni sustav u našoj zemlji, koji je s radom započeo 1998. godine. Jedinstven i razgranat sustav čini sedam Poliklinika u Hrvatskoj, u Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu i Varaždinu te Poliklinika Sunce – Agram u Sarajevu.

Pitajte liječnika

Trudnoća – izazov za (najmanje) dva para očiju

Calendar08.03.2018

Trudnice, naročito one koje nose naočale ili kontaktne leće, trebale bi najkasnije u drugoj polovici trudnoće posjetiti okulista. U trudnoći se, naime, zbog promjene količine hormona i opterećenja bubrega često zadržava voda u tijelu, pa tako i u očima, što dovodi do promjene dioptrije. Tada je vrijeme da buduća mama posjeti okulista, koji će utvrditi je li uistinu došlo do promjene dioptrije te propisati naočale kojima se postiže najbolja vidna oštrina.

 

 

Trudnice koje pak nose kontaktne leće, osim mutnijeg vida, mogu imati problema i s podnošenjem leća, jer se oko zbog viška tekućine „napuše“, pa mu oblik kontaktne leće više ne pristaje. Leća se pomiče i češće ispada ili pak nesnosno žulja, a ako se ne skine na vrijeme, može nastati ogrebotina na površini oka, odnosno erozija rožnice. Sve te situacije ne mogu proći bez intervencije okulista. Savjet okulista je i da trudnice radije nose naočale.

 

Neposredno prije poroda ginekolog koji vodi brigu o trudnici obično traži mišljenje okulista o stanju osjetljivijih očiju. Kako bi se izbjeglo naprezanje, na sugestiju okulista porod se može „olakšati“ pomoću vakuuma ili carskim rezom.

 

Nakon poroda stanje oka se stabilizira za 3 do 6 mjeseci, kada je i vrijeme za ponovnu kontrolu.

 

Dotaknimo se i nekoliko savjeta za trudnice. Valja biti oprezan i u doticaju s domaćim životinjama i kućnim ljubimcima jer se trudnice mogu zaraziti toksoplazmom i drugim nametnicima. Simptomi se ne moraju nužno javiti kod buduće majke, ali mogu oštetiti oči ploda. Trudnicama se stoga preporučuje napraviti testove krvi na antitijela protiv tih parazita kako bi se bolest na vrijeme otkrila. Slično je i s rubeolom.

 

Svaka trudnica morala bi poduzeti sve da pravilnom prehranom osigura svojoj bebi dovoljnu količinu hranjivih sastojaka, vitamina i minerala nužnih za razvoj cjelokupnog bebina organizma, a time i očiju.

 

Od navršenih mjesec dana kontrolu bebinih očiju preuzima pedijatar, koji će na vrijeme uočiti svaku nepravilnost i uputiti roditelje s bebom na pregled.

 

Više korisnih i stručnih savjeta pročitajte u rubrikama za pacijente i zajedno za zdravlje.