dr. Edita Bergant Brnadić

dr. Edita Bergant Brnadić

Specijalist medicine rada i športa - Poliklinika Nemetova Prima, Zagreb

Pitajte liječnika

Znate li što je medicina rada?

Calendar17.05.2017

Prema Pravilniku o poslovima s posebnim uvjetima rada, poslodavci određenih poduzeća dužni su svoje zaposlenike slati na redovite liječničke preglede. U takve poslove spadaju upravljanje određenim strojevima, rad na postrojenjima prerade nafte i plina, rad s lako zapaljivim i eksplozivnim tekućinama, rukovanje eksplozivom, rad s fizikalnim i kemijski štetnim tvarima i tako dalje. Liječnički pregled obveza je koja direktno štiti radnike i pazi na njihove uvjete na radnom mjestu.

 

 

 

Inspektorat rada zadužen je za kontrolu tih uvjeta te njihovo djelovanje podrazumijeva zaštitu na radu. Medicina rada djelatnost je koja obavlja liječničke preglede i održava zdravlje zaposlenika u svrhu očuvanja radne sposobnosti.

 

Promjene u Pravilniku o zaštiti na radu donose i promjene u iznosima novčanih kazni za poslodavce. Tako odredbe tog pravilnika za pojedine prekršaje određuje kaznu i do 120 000 kuna. Osim toga, poslodavac koji nakon kazne ne promijeni uvjete rada dobiva kaznu dvostrukog iznosa, a postoji i mogućnost gubitka radne dozvole.

 

Osim posebnih uvjeta rada, u novije vrijeme sve se više pažnje posvećuje zdravstvenim tegobama koje imaju zaposlenici na ostalim radnim mjestima. Tako se među najčešće probleme povezane s radnim mjestom navode bolovi u leđima i mišićno-koštani poremećaji povezani s radnim mjestom na kojem zaposlenik većinu vremena sjedi, problemi s vidom kod radnika koji koriste računalo, profesionalna astma, profesionalni dermatitis, gubitak sluha i stres.

 

Posebno su alarmantni podaci koji se tiču problema sa stresom uvjetovanog radnim okruženjem. Upravo je stres identificiran kao jedan od glavnih uzroka bolovanja i bolesti povezanih s radom. To je drugi najčešće prijavljivani zdravstveni problem povezan s radom u Europi te se prema nekim istraživanjima smatra glavnim razlogom više od polovice ukupnog broja izgubljenih radnih dana. Sukladno povećanju tog problema, povećavaju se i troškovi koje mogu prouzročiti poremećaji mentalnog zdravlja. Prema istraživanju EU-OSHA-e (Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu) čak 51 % radnika smatra da je stres povezan s radom uobičajen na njihovom radnom mjestu. Najčešći navedeni uzroci stresa bili su reorganizacija posla ili poslovna nesigurnost (72% ispitanika), prekovremeni rad ili prekomjerno radno opterećenje (66%) te nasilje ili uznemiravanje na radnom mjestu (59%). Medicina rada grana je koja se bavi upravo takvim problemima.

 

 

 

Preventivna je djelatnost kojoj je glavni zadatak održavanje i unapređenje zdravlja zaposlenika te što dulje očuvanje njihove radne sposobnosti. Zaposlenici su najveća vrijednost koju neko poduzeće ima, a stvaranje ugodnog i sigurnog okruženja glavni je preduvjet uspješnog poslovanja. Upravo stoga ukoliko imate poduzeće, poduzmite sve mjere kako biste čuvali zdravlje svojih zaposlenika. Izbor odgovarajuće medicine rada važan je kako biste učinkovito obavili sve zakonske propise. Kod izbora medicine rada velika je prednost i potvrda kvalitete ISO 9001:2008 certifikat kvalitete upravljanja organizacijom u području medicine rada.